студ времето сняг зима
студ времето сняг зима / БГНЕС
Времето в събота ще остане студено, с минимални температури между минус 15 и минус 10 градуса, в Южна България - от минус 5 до минус 2 градуса. В сутрешните часове в Дунавската равнина ще има ниска слоеста облачност или мъгла.
Жълт код заради изключително ниски температури е обявен в 14 области в Северна България. Предупреждението за леден ден е в сила за районите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище,  Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен.

През деня от запад ще се заоблачи с предимно средна и висока облачност, най-късно - над североизточните райони, където ще има повече слънчеви часове. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури в Северна България ще са между минус 4 и 1 градуса, в Южна България и по крайбрежието на морето - между 3 и 8 градуса.
 
Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
 
Температури от минус 15 до 15 градуса през декември

В планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд от запад облачността, предимно висока, ще се увеличи. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно до силен, северозападен вятър. Максималната температура на 1200 м ще е около 1 градус, а на 2000 м - около минус 4 градуса.

И по Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд от югозапад ще заоблачи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода ще е 10-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.
 
Много студена ще бъде неделята в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. В тези райони ще остане в сила жълтия предупредителен код заради ниски температури.

В неделя и през първите дни от следващата седмица от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и ще се затопля, повече в планините и планинските райони. В равнините ще има ниска облачност и мъгла, която в западната и централна част от Дунавската равнина ще се задържа през целия ден и там дневните температури ще остават отрицателни. В неделя минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, в Южна България - между минус 7 и минус 2 градуса; максималните - между 2 и 7 градуса, в Дунавската равнина  минус 5 - минус 3 градуса.
 
Във вторник и сряда през страната ще премине размит атмосферен фронт. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. Облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. В Северозападна България, заради наличието на снежна покривка и отрицателни температури в приземния слой, ще има условия за поледици, през нощта - и заледявания.
 
В четвъртък облачността ще е значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините - слаб сняг. В петък облачността временно ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен северозападен вятър.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg