Честват румънската кралска династия в Двореца - Балчик
Честват румънската кралска династия в Двореца - Балчик / netinfo

Историческата роля на Балчик като културен мост между България и Румъния е акцентът в инициативата на Румънския културен институт, тази вечер от 18:00ч. в "Каменна зала" на Двореца - Балчик. Форумът се посвещава на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия и обявяването на княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген през 1866 г. за владетел на Обединените княжества.

В "Каменна зала" ще бъде представен музикален и танцов спектакъл с участието на Детска фолклорна група към сдружението на румънците в България "AVE". Ще се състои и прожекция на документалния филм King’s War (Войната на Краля), посветен на племенника на кралица Мария и крал на Румъния - Михай I.

Очаква се на събитието да присъства и Нейно Височество Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария. Представител на фондация „Флореску”- Джон М. Флореску - ще разкрие различните етапи от подготовката на документалния филм.

Лентата е с режисьор и продуцент Тревър Потс, а изпълнителен продуцент е Джон Флореску. Сюжетът на филма е базиран на обширно интервю на Джон Флореску с Негово Величество Михай I Крал на Румъния, взето на английски език.

Достъпът в залата ще се осъществява посредством  закупен за територията  на Архитектурно-парков комплекс "Двореца”, входен билет, уточняват домакините.