Български книги подари на сънародниците ни в Молдова НД Традиция
Български книги подари на сънародниците ни в Молдова НД Традиция / © Дарик Добрич - архив

Дарение от над 100 български книги за бесарабските българи, живеещи в цяла Молдова направи Национално дружество „Традиция”. Благородният жест е осъществен по инициатива нарегионалните клубове „46-ти пехотен Добрички полк” и „31-ви Силистренски пехотен полк – Железен” в Добрич и Силистра, информираха от добричкия клуб.

Дарението бе обявено в Деня на народните будители по време на среща на живеещите извън пределите на Отечеството сънародници, проведена във Варна. В морската ни столица се срещнаха две организации на българската диаспора. Там бе проведена петата сесия на Световният парламент на българите зад граница, в който участваха представители и на Асоциацията на българите по света.

Сред дарените заглавията могат да се открият исторически изследвания, художествена литература, произведения на български класици. По време на Световния конгрес на българите по света бе прожектиран и филма „Българският Великден 1876”, заснет по време на мащабната историческа възстановка на Априлското въстание, проведена в Добрич на 19 април 2014 г.

Добричката фирма „Българска шевица” ЕООД организира изложба на народни носии от различни етнографски области на българското землище по време на форума. Фирмата е специализирана в изработката на народни носии и аксесоари, от естествени материали – пълни копия на автентичните облекла на дедите ни. В „Българска шевица”  се шият и част от униформите на добричките възстановчици.