Пореден случай на паркиран автомобил на пясъчна ивица край морето. Историята се случва ден преди Джулай морнинг, на един от най-красивите плажове в Европа – "Болата" край Калиакра, предава NOVA.

Зрители са заснели как мъж с лек автомобил спира до водата и слуша музика. След подаден сигнал до МВР – няма наказани.ю

В защитена зона: Джип влезе в морето, за да пусне лодка във водата

Проверка показа също, че на Болата цари хаос и ден след този случай е пълно с автомобили на плажа.

Кадрите с джипа на плажа са заснети в петък следобед на плаж "Болата". Кадрите и снимката прави Момчил Русев, който е на почивка. Освен да снима, мъжът подава и сигнал до МВР.

„Не мисля, че някой го глоби. По телефона не бяха много заинтересовани. Записаха регистрационния номер. И мисля, че дотам приключи всичко. Съответно ми съобщиха, че евентуално не е бил информиран, че това е такава местност. Но дори и да е така, всички знаят, че на плажовете е забранено да се паркира в пясъчната зона”, посочва Момчил Русев.

Ден след случая екип на NOVA отиде на "Болата" и видя, че коли, палатки, кемпери и каравани има навсякъде. Дори на кея за лодки.

Отправихме официално запитване към МВР дали полицаи от районното в Каварна са проверили случая и има ли наказан. Все още отговор – няма. Започваме поредна проверка, кой отговаря за плаж "Болата". Оказва се, че от скоро мястото няма статут на резерват. Стопанисвало го МОСВ, обясниха от община Каварна.

„Защитената местност е изключителна държавна собственост и е под режим и охрана на РИОСВ. Така че не е в правомощията да налагаме глоби. В защитената местност са забранени всякакви дейности, които вредят на предмета на защита”, подчерта Елена Балтаджиева, кмет на Каварна.

От МОСВ още нямат отговор на поставения въпрос от NOVA за тяхната отговорност. Министерството на регионалното развитие направиха щателна проверка по въпроса с отговорността за плаж "Болата".

В писмото от МРРБ се почва, че: „Плаж „Болата“ е бил със статут на изключителна държавна собственост в управление на министъра на околната среда и водите. Сега е изключен от резервата. Това е плаж, който следва да бъде в управление на министъра на туризма. Има и съоръжения, които следва да бъдат в управление на областния управител или на общината. Сега е започната процедура по отнемане правото на управление върху имотите и предоставянето им на съответното ведомство или община – Министерство на туризма, областен управител, община, съобразно предназначението им. Процедурата е в процес на проучване и доокомплектоване и към настоящия момент не е приключена. Контролните функции се осъществяват от Министерството на околната среда и водите и от общината". 

На мнение, че плажа трябва да се предостави на Министерството на туризма е и кмета на Каварна.

"Според мен решението е тази плажна ивица да бъде обособена като плаж, да се предостави на Министерството на туризма и да се намери начин да се обособи един паркинг и да се приключи с тази сага", категорична е кметът на Каварна Елена Балтаджиева. 

NOVA