Изложба на Стоян Цанев в Добрич
Изложба на Стоян Цанев в Добрич / ХГ - Добрич
Изложба-графика на Стоян Цанев ще бъде открита на 12 септември в 17.30 часа в зали 1 и 2 на Художествена галерия – Добрич. Ще бъдат представени графични творби на автора от различни периоди на творчеството му от фондовете на ХГ – Добрич, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ - Силистра и Галерията за графично изкуство – Варна.

Стоян Цанев е роден  на 28. 02. 1946 г. в Бургас. Завършва графика в Художествената академия във Варшава при проф. Анджей Руджински през 1973 г. В зората на неговото творчество досегът му с различна социокултурна среда слага отпечатък върху усещането му за граница и компромис. Наред с използването на разнообразни графични техники, още тогава художникът се изявява и в полето на живописта и керамиката. Той не се съобразява с повелите на времето, а със законите на душевната си хармония и изискана артистичност.

изложба Стоян Цанев
ХГ - Добрич

Творчеството му е забелязано веднага, открояващо се сред неговото поколение с перфектното владеене на графичните техники.

От 1973 г. участва в представителни изложби на Съюза на българските художници в Русия, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Франция, Германия, Италия, скандинавските страни, Гърция, Куба, Малта, Чехия, Полша, Люксембург и др.

Творбите му са показвани в над 40 самостоятелни изложби във Виена, Париж, Осло, Торонто, Ню Делхи, Гьотеборг, Токио, Есен, Москва, София, Варна, Бургас и др.
 
През последните години от живота си художникът твори в село Лъка, Бургаско в своето ателие – къща, с малка галерия към нея, а графиката е изместена от живописта и керамиката като продължение на творческото му развитие. Той си отиде от този свят през тази година.