Арх.Венелин Жечев е предложението за почетен гражданин на Добрич
Арх.Венелин Жечев е предложението за почетен гражданин на Добрич / netinfo

Арх. Венелин Жечев ще бъде предложен за удостояване със званието "Почетен гражданин на Добрич" за 2011 г. Това реши днес комисия, избрана с решение на Общинския съвет.

За арх.Жечев са гласували 11 от общо 13 членове на комисията, като двама от тях – Денис Номан и Наско Атанасов са отсъствали, съобщиха от общината.

Предложението ще бъде дебатирано и гласувано на редовното заседание на Общинския съвет на 20 септември.

Осем добричлии бяха номинирани за званието "Почетен гражданин” тази година - архитект Венелин Жечев, журналистът и майстор шапкар Георги Колев, математикът Дико Балчев, поетесата Елка Няголова, Жельо Стайков (бивш управител на "Балкантурист"), краеведът и фолклорист Иван Жечев, пилотът Йордан Колев и историкът Радослав Симеонов. Предложенията направиха  граждани, неправителствени организации и сдружения.

Венелин Жечев е роден на 8 май през 1950 година в Добрич. Завършва архитектура във ВИАС през 1974 г. Бил е главен архитект, а по-късно и кмет на Добрич, след това е главен архитект на Областен съвет - Варна, зам.-областен управител, директор на дирекция "Архитектура и благоустройство" при община Варна, а понастоящем зам.кмет по строителството на община Варна.

Званието "Почетен гражданин на Добрич" ще се връчи на тържествената сесия на празника на града - 25 септември. С него се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града. Носителят получава художествена пластика - уникат, диплом и плакет на герба на Добрич.