Ден на отворени врати в Административен съд - Добрич
Ден на отворени врати в Административен съд - Добрич / Дарик Добрич
Образователната програма се осъществява за трета поредна година по инициатива на ВСС
Ученици от  ЕГ „Гео Милев”,  СУ „Климент Охридски” и СУ „Любен Каравелов” посетиха Административен съд – Добрич в Деня на отворените врати на институцията. Пред тях и пред журналисти ръководителят на съда Красимира Иванова представи образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.” Програмата се осъществява за трета поредна година по инициатива на Висшия съдебен съвет. Тя е съгласувана с МОН и с Регионалното управление по образование.

В рамките на два учебни срока учениците от ЕГ „Гео Милев” и  СУ „Климент Охридски” ще бъдат запознати с дейността и функциите съдебната система в България, разделението на властите, същността на административното правосъдие, със статута на магистратите, правата на българите като граждани на ЕС, видовете съдебни услуги, достъпът до правосъдие и др.

 „Чрез лекциите в образователната програма се опитваме да  доближим учениците до съдебната система, те да установят  какво представлява тя по своята същност, какво представлява съдебния процес, какви видове дела се разглеждат в административния съд. Целта ни е учениците да добият представа за истинската същност на съдебната система в една реална среда, включително и чрез провеждане на симулативен процес” – коментира председателят на Административния съд Красимира Иванова.

В Деня на отворените врати  на съдилището учениците имаха възможност да участват и в среща на тема „Медиацията – ключ към разрешаване на спорове”. Медиаторите Жанета Николова и Диана Далакманска въведоха подрастващите в реален съдебен процес по казуса „изземване на общинско жилище”. Гимназистите влязоха в ролите на жалбоподател, адвокат на жалбоподателя, юрисконсулт на общината, служител на общината, участвал в административното производство и съдия, който постанови съдебното решение.

„Това е начин учениците на практика да усетят предмета на дейност на административните дела и какво реално се случва в съдебна зала. В хода на образователната програма ще продължим с подобни процеси” – заяви Красимира Иванова.

По време на Деня на отворените врати на Административния съд в Добрич бяха наградени и победителите в конкурса за ученическо есе на тема „Съдебната власт – огледало на живота” и за студенти, творили по произволно избрана тема за съдебната власт.

Ден на отворени врати в Административен съд - Добрич
Дарик Добрич