АБВ ще инициира регионален референдум за шистовия газ
АБВ ще инициира регионален референдум за шистовия газ / Дарик Добрич

АБВ ще работи за иницииране на регионален референдум за шистовия газ. Това обяви на пресконференция в Добрич зам.-председателят на политическата партия Румен Петков. На оперативно съвещание с координаторите на всички общини в региона е взето решение първоначално да се очертае територията на страната, на която допитването трябва да бъде реализирано, тъй като въпросът с шистовия газ не засяга само Добрич, посочи Петков. „Надяваме се да получим съдействието и подкрепата на местните органи на самоуправление и на държавните институции, за да може да се организира широко допитване и то да бъде ефективно, с него впоследствие да се съобразят и държавните институции и местните управи”, отбеляза още Румен Петков. По думите му "тази драма с шистовия газ трябва да намери своето решение от името на хората, а не от името на един или друг интерес".

Петков подчерта, че за АБВ Добрич е много важен регион. За областта ще отговаря персонално доц. Христо Михайлов, който е член на изпълнителния съвет на партията и беше кандидат за народен представител в Добрички регион. Той и избраният за депутат проф. Иван Станков ще имат  приемна в Добрич, която в момента се подготвя.
„Удовлетворени сме, че в региона  имаме един много солиден народен представител в лицето на проф. Иван Станков, който получи сериозно признание и в Народното събрание с избора му за зам.-председател на земеделската комисия”, отбеляза Петков.

С решение на Изпълнителния съвет на АБВ от 17 ноември на поста областен координатор на партията е избран Милко Пенчев, стана ясно още на пресконференцията. До средата на януари АБВ ще приключи с изграждане на общинските си структури, а до края на същия месец се очаква да бъде учредена и областната организация. Веднага след това партията ще започне подготовка за предстоящите местни избори.

В началото на януари народният представител проф. Иван Станков ще представи конкретни стъпки за реализиране на идеята на политическата формация в Добрич да се разкрие филиал на Тракийския университет.