80% подкрепят идеята за възстановяване на Медицинския филиал в Добрич
80% подкрепят идеята за възстановяване на Медицинския филиал в Добрич / Дарик Добрич

Анкета показва положителна нагласа към инициативата за възобновяване дейността на филиал на Медицински университет Варна в Добрич, съобщават от Областна администрация. Между 25 и 28 юни т.г. са проведени две допитвания сред 766 ученици от 10 и 11 клас на 13 училища и със специалисти от 4 лечебни заведения в областта. Идеята за възстановяване на филиала е одобрена от повече от 80% от запитаните - както учащи, така и работещи в здравеопазването. Данните говорят за висок процент млади хора, които желаят да продължат образованието си в тези специалности „на място", казват още от администрацията.

Ректорът на Медицински университет Варна проф. д-р Красимир Иванов горещо подкрепя идеята и я определя като съвсем навременна. Той заявява, че екипът на учебното заведение е готов да партнира в този процес с областното и общинско ръководство на Добрич. "В състояние сме да развиваме и разширяваме дейността", казва той.

Своята съпричастност декларираха и кметът на Добрич Детелина Николова, изп.директор на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев, както и проф. Енчо Калчев. Те пожелават идеята да се реализира в най-кратки срокове. Вече е разговаряно и с депутатите от ГЕРБ от Добрички район, които декларират политическа воля проектът да се случи. Очакванията са за подкрепа и от депутати от други политически сили, съобщават от Областна администрация.

Максимално бързо да се изготви проект с работно заглавие „Разкриване на филиал", с който да се кандидатства пред Националната агенция по акредитация, предлага проф. д-р Красимир Иванов, който смята, че финансов ресурс за създаването на филиала ще се намери. Обсъдени са въпросите за ресурси, база, създаване на работни групи.