8 номинации за почетен гражданин
8 номинации за почетен гражданин / Дарик Добрич

Осем добричлии са номинирани за званието "Почетен гражданин", съобщиха от Общински съвет Добрич. Това са архитект Венелин Жечев; журналистът и майстор шапкар Георги Колев; математикът Дико Михов Балчев; поетесата Елка Няголова; Жельо Стайков (бивш управител на "Балкантурист"); краеведът и фолклорист Иван Жечев; пилотът Йордан Колев и историкът Радослав Симеонов.

Предложенията са направени от граждани, неправителствени организации и сдружения, допълниха от Общинския съвет.

Предстои на 12 септември да се събере специалната комисия, която разглежда номинациите. Тя се състои от 13 души - осем общински съветници и петима общественици, сред които са ст.н.с. Иван Киряков, Иван Тодоров от сдружение "ХобиСклуб", адвокат Христо Марков, поетесата Петранка Божкова и инж.Стефан Щърбанов. Съставът на комисията е с 4-годишен мандат, съвпадащ с този на съответния местен парламент.

Званието "Почетен гражданин на Добрич" се връчва на тържествена сесия на празника на града - 25 септември. С него се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града. Носителят получава художествена пластика - уникат, диплом и плакет на герба на Добрич.

В статута на наградата се предвижда възможност титлата и да не бъде връчена в рамките на дадена година. Това се случи през миналата 2010 г..