7 години и 7 месеца  лишаване от свобода  за грабеж над съдия получи  добричлия
7 години и 7 месеца лишаване от свобода за грабеж над съдия получи добричлия / Дарик Добрич

Наказание от 7 години и 7 месеца „лишаване от свобода" да изтърпи 24-годишният Румен Ангелов от Добрич за грабеж над съдия от Окръжен съд - Добрич, постанови  Районният  съд в града.
Той бе признат за виновен, че на 25 февруари 2009 г. като употребил сила е отнел дамска чанта с мобилен телефон, златни обици, козметика, лекарства, 950 лева и други вещи на обща стойност близо 1 600 лева. 

Румен Ангелов  трябва да изтърпи наказанието в затвор от закрит тип при първоначален строг режим. Той е осъден също да заплати на потърпевшата 1550 лева  обезщетение за причинените имуществени вреди и 5 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.

По делото е установено, че около 19.30 ч. на 25.02.2009 г. жената се е прибирала по улица в централната част на града и била нападната пред входната врата на блока, в който живее. Непознатият започнал да дърпа чантата от ръката й, после я съборил на земята, започнал да я рита. По някое време ухапал ръката, с която тя стискала чантата си. Пострадалата викала за помощ и го предупредила, че ще съдейства за залавянето и изправянето му пред съда. След като не успял да сломи съпротивата й, нападателят стъпил на лицето й с подобна на войнишка обувка и започнал да я притиска с крака си. Потърпевшата не можела повече да понася болката и ужаса на преживяното и отворила ръката си, а непознатият мъж взел чантата й. В хода на разследването полицаите са проследили сигнала от мобилния телефон и са го иззели от позната на подсъдимия, която разменила с него своя телефон за този на пострадалата. Останалите вещи и пари не са възстановени след грабежа.

Пресцентърът на съда припомня, че при даване на ход на делото жертвата беше разпитана, тя разпозна нападателя си и даде подробни показания за случилото се.

По  искане на защитата на Румен Ангелов по делото бе изготвена и приета психиатрична експертиза, която показа, че подсъдимият е с интелектуално мнестичен дефицит на нивото на лека умствена изостаналост.

В последната си дума Ангелов заяви: „Не съм го извършил, но се признавам за виновен".