съд
съд / Снимка: Дарик, архив

Състав на Окръжния съд в Добрич призна глоба от 600 евро, наложена в Холандия на мъж от Генерал Тошево. 46-годишният български гражданин е бил санкциониран за деяние, извършено на 15 март 2018 г. в град Севенум. В съучастие с други лица той осъществил чрез взлом кражба на дизелово гориво, собственост на транспортна фирма. Решението за налагане на глобата е влязло в сила на 14 юни 2018 година.
        
Производството в Окръжния съд бе образувано след изпратено от холандските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.
        
Съдебният състав прецени, че няма основания да откаже признаване на глобата и българският гражданин следва да плати левовата й равностойност в размер на 1170 лева.
        
Делото беше гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на регистрирания адрес. Според представена пред съда справка мъжът е напуснал страната на 1 март т.г. и няма данни за завръщането му. В проведеното задочно производство срещу него, той беше представляван от служебен защитник.
        
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.