17 години затвор за грабеж с убийство получи 26-годишен добричлия
17 години затвор за грабеж с убийство получи 26-годишен добричлия / netinfo

На 17 години затвор бе осъден 26-годишния Хасан Х. от Добрич. Той бе признат за виновен от Добричкия окръжен съд, че е отнел златни накити на стойност 959,50 лева и сумата от 60 лева от 38-годишен жител на село Полковник Минково, като при грабежа го е убил. Престъплението е извършено на 18 октомври 2008 г. на околовръстния път на Добрич, до отбивката на КПП за Генерал Тошево. Наказанието си той ще изтърпи при първоначален строг затворнически режим. Трябва да заплати и 80 000 лева обезщетение на майката на починалия.

Хасан е бил в интимни отношения с жертвата си, който печелел пари от врачуване и му давал по 15-20 лева. Вечерта, преди инцидента, двамата пийнали в крайпътно заведение - Хасан около 400 - 500 грама джин, а пострадалият - 10-ина бири. Около 4.10 часа сутринта те си тръгнали с колата на обвиняемия, който се отправил към село Победа. След КПП-то завил наляво по черен път. Там двамата слезли, след което обвиняемият нанесъл със сгъваем нож множество силни удари в гърдите и корема на приятеля си. Мушкал го е и след като се свлякъл на земята, след което му прерязал гърлото. Жертвата е издъхнала след минути - с 18 прободни рани. Убеден, че е мъртъв, Хасан свалил от ръцете му два златни пръстена и златна гривна, и взел намерените в него 60 лева.
От съда допълват, че подсъдимият е завел жена си на местопрестъплението, показал й трупа и й дал 20 лева. Два месеца след задържането му той е съобщил на баща си къде крие златните накити и те били предадени на полицията.

Хасан признава вината си. Пред Добричкия окръжен съд той заяви, че пострадалият го е заплашвал, че ще използва връзките си срещу семейството му и му предлагал да заминат двамата за Германия. Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич, пледира, че Хасан няма мотив за убийство. Няма доказателства, че починалият е заплашвал убиеца си, нито, че е имал намерение да заминава в чужбина. Хасан е с начално образование, безработен, женен, неосъждан.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Варна.