Заседание на Областна епизоотична комисия - Добрич
Заседание на Областна епизоотична комисия - Добрич / Дарик Добрич
1120 стопани от област Добрич ще получат обезщетения от 300 лева за извършена дезинфекция на стопанствата във връзка с борбата срещу африканскакта чума по прасетата, стана ясно от днешното заседание на Областната епизоотична комисия. 536 от стопаните ще получат обезщетения по банков път, а на  584 парите ще бъдат раздадени на ръка., информира гл.инспектор д-р Димка Димитрова от ОДБХ – Добрич.

Раздаването на помощите е започнало вчера и вече е приключило е в общините Шабла и Крушари. Днес обезщетения ще се раздават в Каварна, утре – в Балчик, а след това – в Ген.Тошево и в Тервел. Стопаните от община Добричка ще получат обезщетенията си от понеделник. 

Помощите са предначзначени за стопани, изклали доброволно прасетата си в населените места от 20- километровите санитарни зони около свиневъдните комплекси.

Бедственото положение в област Добрич, обявено във връзка с усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България вече е отменено. Мерките за биосигурност обаче остават същите, стана ясно още на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.