1065 семейства - санкционирани заради отсъствия на децата им от училище
1065 семейства - санкционирани заради отсъствия на децата им от училище / kozloduy-bg.info

1065 семейства с 1168 деца от Добричка област са били санкционирани в периода януари-септември заради натрупани над пет неизвинени отсъствия от училище.  Санкцията се изразява в спиране на детските надбавки за месеца, в който децата са натрупали отсъствия, съобщи Ирена Баирова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане. Тя призова директорите на училища и детски градини да предоставят справки за отсъствията до 5-то число на всеки месец, за да може Регионалната дирекция да спази закона и да приложи дисциплиниращата мярка.

През предходния месец доста от справките са се забавили, затова са изпратени писма до кметовете на общини и до Регионалния инспекторат, посочи Баирова. Тя коментира, че в някои случаи наложената санкция дава резултат и децата започват да ходят на училище, но има и ученици, които продължават да трупат отсъствия.

Ирена Баирова припомни, че заради промяна в Закона за семейните помощи за деца догодина родителите трябва да кандидатстват отново за помощта, като увери, че заявленията ще се подават по определен график и няма да се допусне напрежение.
От Министерството на труда и социалната политика е предоставена информация за промените, които ще настъпят след 1 януари 2016 година и график, в който са посочени сроковете, които различните групи родители трябва да спазват.

Всички семейства с отпуснати месечни семейни помощи през 2015 г., няма да бъдат задължени да подават нови заявления – декларации през м. януари 2016 година. Дирекциите „Социално подпомагане“ служебно ще актуализират размерите на месечните семейни помощи, отпуснати след 1 февруари 2015 г., в съответствие с определените общи размери на помощите за семействата с различен брой деца. Служебно ще се удължава и срокът на отпуснатите след 1 февруари 2015 г. помощи до достигане на общ срок за получаване на помощта от 12 месеца. Това означава, че ако помощта е отпусната от м. април 2015 г., то ще продължи да я получава до м. април 2016 г., т.е. общо 12 месеца.

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи в периода 1 март 2015 г. – 28 юли 2015 г. (преди промените в ЗСПД) писмено ще уведомяват съответната дирекция „Социално подпомагане“ за:

-    настъпили промени в условията за получаване на помощта, съгласно въведеното от 28 юли 2015 г. задължение за това в Закона;
-    спазването на условието семейството да живее постоянно в страната;
-    съответствието с една от трите дефиниции за „семейство“, съгласно Закона за семейни помощи за деца – „семейство на родители със сключен граждански брак“, „семейство на съжителстващи родители, без сключен граждански брак“ и „семейство на родител, който отглежда сам децата си“.

Графикът е както следва:

до 31 януари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г.;
до 29 февруари 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г.;
до 31 март 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г.

При представяне на информация от семейството, свързана с промяна или отпадане на основанията за получаване на месечната помощ, дирекция „Социално подпомагане“ ще извърши проверка в 30-дневен срок, в резултат на която може да измени, спре или прекрати помощта за всички или част от децата в семейството.
Ново заявление-декларация преди изтичане на срока на отпуснатата в периода 1 март 2015 г. – 28 юли 2015 г. помощ, следва да се подаде единствено в следния случай: когато семейството е на съвместно живеещи родители без сключен граждански брак.
В случаите, при които се налага подаване на ново заявление-декларация от съжителстващите родители, помощта няма да се прекратява, до издаването на Заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на новото заявление-декларация.

Семействата, на които са отпуснати месечни семейни помощи от 1 януари и 1 февруари 2015 г. не са включени в графика, тъй като 12-месечният срок на подпомагане изтича съответно през м. декември 2015 г. и м. януари 2016 г.

Семействата с отпуснати месечни семейни помощи след 28 юли 2015 г. няма да подават нито нови заявления-декларации, нито информация по график. За тези семейства важи на общо основание задължението по ЗСПД да информират дирекция „Социално подпомагане“ за промени в условията, при които е отпусната помощта в едномесечен срок от настъпването им.