100 балона в небето на Добрич, колкото са децата в институции в региона
100 балона в небето на Добрич, колкото са децата в институции в региона / dariknews.bg,архив

100 балона полетяха в небето над Добрич, колкото са децата, които все още живеят в институции на територията на Добричка област. Инициативата символизира  предстоящо излизане на децата и младежите от специализираните домове. Проявата се състоя от 10.30 часа в двора на детска градина "Надежда", която се помещава в бившето училище "Отец Паисий". Тя се организира от фондация "Лумос" в партньорство с община Добрич, дирекция "Социално подпомагане" и Фондация "Ръка за помощ". Според Снежана Ванкова от фондация Лумос през последните четири години около 50 деца са изведени от институциите, а до края на 2015 година се очаква този процес да приключи.

В инициативата се включват второкласници от Хуманитарна гимназия "Св. св.Кирил и Методий"  и четвъртокласници от СОУ "Димитър Талев". В рамките на проявата децата ще рисуват картички и ще пишат послания по темите "Няма по-хубаво от дома" и  "Какво е за теб щастливо семейство".

Фондация "Лумос", която от години активно работи за извеждане на  децата от специализираните институции, ще организира подобни събития в София и област Варна. С инициативите се отбелязва 25-годишнината от падането на Берлинската стена, превърнала се в символ на края на тоталитаризма, който създава институциите за деца в този мащаб.

Въпреки усилията на няколко правителства и множество неправителствени организации и постигнатите досега успехи, все още над 3 500 деца живеят зад стените на 103 институции в България. Научните данни недвусмислено показват, че отглеждането на деца в институционална среда вреди на тяхното развитие и намалява драстично шансовете им да реализират пълния си потенциал, подчертават от "Лумос".

100 балона в небето на Добрич, колкото са децата в институции в региона
netinfo