10 училища в Добричко с възможност да се включат в проект Ученически практики
10 училища в Добричко с възможност да се включат в проект Ученически практики / ОИЦ - Добрич

10 са регистрираните училища от област Добрич, даващи възможност на 362-ма ученици да се включат в проект «Ученически практики» и да се обучат в реална работна среда, съобщават от Областния информационен център. В проекта могат да се включат ученици, обучавани във всички форми на професионалните гимназии, от общообразователните училища с паралелки за обучение по професии и от професионалните колежи. Те ще практикуват 240 часа при реален работодател. След приключването и отчитането на практиката, на ученика се изплаща стипендия в размер от 300 лв.

До момента регистрираните работодатели за цялата страна са 2846. Училищата, подали заявка за ученици, които да бъдат включени в проекта, са 355, а броят на учениците от цялата страна, които имат възможност да практикуват, е 11 318.

Схемата „Ученически и студентски практики” стартира на 18 януари 2012 г. Финансирана е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Основната цел на проекта е да подпомогне подобряването на качеството на образование чрез предоставяне на възможности за придобиване на практически опит и усъвършенстване на практическите умения на учениците от професионалните гимназии и студентите от висшите училища в съответствие с потребностите на пазара на труда.

Повече информация и възможност за регистрация предоставя сайта  http://praktiki.mon.bg