Зелена светлина за ветрогенераторния парк на Карнобат
Зелена светлина за ветрогенераторния парк на Карнобат / netinfo
Общинският съвет на Карнобат одобри предложението на кмета Георги Димитров за концесията на ветрогенераторния парк.

Водещи фирми от енергийния сектор на Италия, Испания, Германия, Гърция и Австрия са заявили готовност да участват в предстоящата тръжна процедура, която ще последва решението на общинския съвет, информираха от администрацията на Карнобат.

Търгът се очаква да стартира до три четири месеца. Началната цена за участие е 220 млн.лв. Концесионната такса, която ще влиза в общинската хазна през следващите 35 години, може да премине нивото от 2 млн. лв. годишно.

Според прогнозите цялата сума, която може да получи общината за концесионния период е близо 80 млн. лв. Ако инвестицията в парка достигне 400 млн. лв., с толкова ще се увеличи и капиталът на общината. В продължение на 35 години концесионерът ще плаща такса, за да ползва съоръжението. След този период Карнобат ще получи пълен контрол върху парка и ще може да продължи договора или да търси нов наемател.

Рисковете за околната среда са минимализирани, гарантира кметът Димитров. До месец и половина ще бъде изготвен и ОВОС, който ще бъде подложен на обществено обсъждане.