/ Пресцентър Община Поморие
„Адаптирането към новите правила ще отнеме време, но сигурността на децата ни е най-важна”, казва кметът Иван Алексиев
Кметът на Поморие Иван Алексиев разпореди изготвянето на „Правила за осигуряване на реда, сигурността и пропускателния режим” в учебните заведения на територията на общината. Идеята е да се сведе до минимум достъпа на непознати и безцелно движещи се хора в районите около училищата и детските градини. Строг пропускателен режим ще има за учители, служители, учащи се, родители, граждани и пр.

Част от мерките предвиждат съпровождането на учениците до класните стаи от родители и придружители да не се допуска, а децата да бъдат посрещани и изпращани от фоайето на училището или детската градина.
 
Пропускането на родители и граждани в сградата ще е възможен след изрично разрешение на лицето, което ще бъде посетено и след записване на личните данни на посетителя, както и поводът за посещение.

Мотивите за въвеждане на новите правила бяха разяснени от кмета по време на среща с директорите на всички учебни заведения в общината.

Пред тях кметът Алексиев уточни, че от компетентността на всеки директор е да изготви правилата за въвеждане реда за достъп по своя преценка, както и по желание да организира приемни дни за среща на родителите с преподавателите и възпитателите на децата им.

”Разпореждането ми се основава преди всичко на необходимостта от по-строг контрол над достъпа на външни лица. В никакъв случай не целим да създадем неудобство или да възпрепятстваме пряката комуникация между родители и педагози. Дори напротив – смятам, че така ще повишим бдителността. Адаптирането към новите правила ще отнеме време, но съм убеден, че ще постигнем взаимно съгласие, защото сигурността и здравето на децата ни са най-важни”, коментира още кметът.