/ dariknews.bg
Глоби заради мръсния въздух
96142
Глоби заради мръсния въздух
  • Глоби заради мръсния въздух
До 100 000 лева може да достигне глобата за „Лукойл“ заради острите и неприятни миризми, предизвикали стотици оплаквания на бургазлии преди няколко седмици. Санкцията за „Кроношпан“ ще бъде на евентуална стойност до 40 000 лева. Това обяви днес директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас Тонка Атанасова. Глобите ще бъдат налагани заради неизпълнени задължения по комплексно разрешително за всеки завод.

Силна миризма на газ притесни бургазлии

Предизвиканите заради многото оплаквания за непоносими миризми проверки за „Лукойл“ са 5. Установено е, че няма превишение на показателите за серни, азотни и сероводородни изпарения. Станало ясно, че миризмите били предизвикани от започналите дейности по рекултивирането на окислителните езера на основната площадка на нефтозавода, които са препълнени с всякакви отпадъци от многото производства още от неговото започване на работа през 1962 година.

Депутати питат министъра за миризмите и мръсния въздух

Температурната инверсия през периода на работа е отнесла миризмите към Бургас. „Лукойл“ е предприел всички дейности по спирането й, уведомил е за това местната РИОСВ, но по време на проверката не е предоставил писмени доказателства, че наистина те са били прекратени. Именно затова се налага горепосочената глоба, уточни инж. Атанасова. Окислителните езера, които са с обем 450 000 кубически метра, трябва да бъдат премахнати по специална технология до 2020 година.

"Кроношпан": Какво да знаят бургазлии?

„Кроношпан“ е бил подложен на 17 проверки. Едан от тях е показала миризма на парена дървесина, каза директорът на инспекцията по околната среда и водите. Тъй като обсегът на вледно действие е бил сравнително по-малък (най-вече на територията на близкия жилищен комплекс „Славейков“), административното наказание може да достигне до 40 000 лева. До две седмици на интернет страницата на РИОСВ-Бургас ще заработи телефон за сигнали, който ще записва всички обаждания.

Чуйте всички подробности в звуковия файл