Милен Балтов
Милен Балтов / netinfo
Проф. д-р Милен Балтов за мястото на младите пенсионери в икономиката на бъдещето
Бизнесът все повече ще търси пенсионери
95727
Бизнесът все повече ще търси пенсионери
  • Бизнесът все повече ще търси пенсионери
В икономиката на бъдещето пенсионерите ще бъдат много по-търсени, отколкото софтуеристите, например. Работещите над 55-годишна възраст се ценят все повече като компетентни кадри на пазара на труда в икономически развитите държави, а възрастта за начало на нов бизнес е скочила от 40 на 55 и 60 години. Това обобщение направи в ефира на Дарик водещият експерт по икономическите въпроси проф. д-р Милен Балтов. Според голямо проучване, цитирано от сп. Икономист, хората с натрупан стаж и социални умения ще бъдат все по-търсени за работа в следващите 20 години. България също е част от западната тенденция.
За разлика от развитите европейски държави обаче, Балканските страни не регистрират голям процент работещи над 60 години. Причината е лошо здравословно състояние.
Цифрите говорят, че 60 е новото 40 в бизнеса.

Скандинавски страни отпускат на Исландия 2,5 млрд. долара
снимка: EPA/BGNES

Стабилният трудов стаж,в комбинация с богат опити социални умения са по-голямо предимство на пазара от физическата сила и атрактивния външен вид.

Без страх в тъмното или как се печели от дарк туризъм

Новата тенденция е да се остарява по-късно, а с нея идва и друг феномен - по-късната възраст за предприемачество.  В САЩ, то доказано вече влиза в категорията на по-възрастните хора. Между лицата, които са икономически активни, заетите на възраст над 70 години, 60% са самонаети. 
Защо "младите" пенсионери ще бъдат по-търсени в бъдеще и как стабилните икономически държави се радват на работещи възрастни хора, за разлика от Гърция и Турция и как се променя възрастта за пенсиониране на историческата карта на България, чуйте в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: 

Топ 10 на професиите, които ще се заплащат най-добре до 10 години