Въздействащ старт на Есенни пасажи в Несебър
Въздействащ старт на Есенни пасажи в Несебър / netinfo

Четвъртото издание на Фестивала за риба и други изкуства „Есенни пасажи" в града на ЮНЕСКО поднесе много емоции на присъстващите с разнообразие от концерти, изложби, игри, еко инициативи и забавления.
Почитателите на изобразителното и приложното изкуството имаха възможността да се насладят на изложбата на Дружеството на несебърските художниците и артинсталацията на рускинята Жанна Грин в дните преди официалното откриване на форума. Преди официалния старт Общински детски комплекс - Несебър бе домакин и организатор на презентации за ученици на тема „31 октомври - Международен ден на Черно море" и „Народните будители". В инициативата взеха участие деца от трети клас, които с повишено внимание проследиха презентациите по въпросните теми, а по-късно имаха възможността да изработят тематични табла.
Няколко часа преди Вокален ансамбъл „Фортисимо" към НУМСИ „проф. Панчо Владигеров" - Бургас да открие с впечатляващи изпълнения четвъртото издание на Фестивала за риба и други изкуства, в петъчния ден се състоя открит мултимедиен урок с ученици от трети и четвърти клас на СУ „Любен Каравелов"- Несебър по повод 31 октомври - Международния ден на Черно море. Той бе организиран от отдел „Екология" при община Несебър със съдействието на сдружение „Зелени Балкани" и се проведе в училището. Урокът даде възможност на децата да обогатят знанията си за Черно море и неговите обитатели, за различните въздействия и заплахи, които влияят на живота в тази екосистема.
В петъчната вечер специално внимание бе засвидетелствано към заслужили учители от община Несебър по повод 1 ноември-Деня на будителите в НЧ „Яна Лъскова". Прочувствено слово поднесе Златин Чаушев - началник-отдел „Несебър-Световно наследство", в което изрази от името на община Несебър „преклонение, почит и уважение пред онази безкрайна редица от творящи добро", визирайки учителите в салона на читалището. Никол Димитрова от първи клас в СУ „Любен Каравелов" трогна присъстващите в залата, изпълнявайки стихотворение в духа на празника, а веднага след това кметът Николай Димитров връчи почетни грамоти и плакети на заслужили учители за дългогодишната им просветителска дейност.Той не пропусна да им пожела здраве и дълголетие и ги увери, че община  Несебър ще продължи да се грижи за тях с нужното внимание  и почит. Пенсионираните преподаватели бяха изключително трогнати от жеста на внимание и уважение, а някои от тях споделиха свои спомени за периода, в който са били активни учители. Специален поздравителен концерт, наречен „За будителите на Несебър”, бе още един жест на внимание към  пенсионираните учители. В него участие взеха ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, ООШИ-Несебър, Христиана Петкова и КТС „Несебър“.