/ ОД на МВР-Бургас
Указания за празниците
95721
Указания за празниците
  • Указания за празниците
Наближават Коледните и Новогодишни празници и доста от вас ще пътуват далеч от дома. Това веднага става непосредствена причина да станете жертва на крадци, в жилището ви да лумне пожар или въпреки очакванията си, да платите сериозна сметка за електричество. Затова предлагаме на вашето внимание недълъг списък с постъпки, които трябав да извършите преди пътуването:

Не оставяйте големи суми пари в брой вкъщи, независимо дали сте уверени, че са добре скрити. Същото се отнася и за сребърни и златни накити и семейни ценности и реликви. Потърсете услугите на СОТ, но ако нямате такъв, гласувайте доверие на някой от близките съседи да наблюдава входната врата на вашия дом и да сигнализира в полицията, ако види или чуе нещо нередно около нея.

Не разпространявайте в социалните интернет мрежи вашето намерение да пътувате, независимо, че всички във вашия лист са приятели. Ако посрещате празника на градския площад, не носете всичките си налични пари на едно място, а ги пръснете по различните джобове. Никога не носете пин – кодовете на дебитните си и кредитни карти заедно с тях или написани върху самите пластики.

Преди да излезете и заключите, уверете се, че вкъщи няма печки на твърдо или течно гориво, които все още работят. Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия. Изключете от щепсела телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и на stand-by те ще консумират електроенергия.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от електрическата инсталация на Вашия имот.  Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си. Ако във Ваше отсъствие няма достъп до Вашия електромер, можете да заявите посещение на отчетник на денонощен телефон 0700 1 0007 в удобно време.
 
Чуйте говорителя на Областна дирекция на МВР Цветелина Рандева в звуковия файл