Вдигат старите автомобили
Вдигат старите автомобили / Darik News
162 са установените излезли от употреба стари автомобили /ИУМПС/ в Бургас, които подлежат на преместване, съгласно Наредбата по управление на отпадъците и поддържане на чистотата на града. През септември зам.-кметът по екология Ивелина Василева издаде заповед за принудителното преместване на старите коли на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване. Днес общинският паяк вдигна „показно” такъв автомобил. "Акцията ще продължи докато не се разчисти града от всички амортизирани коли- съобщи днес по време на принудителното репатриране Маринета Николова-нач.-отдел „Екология” в общината.

Собственици на 55 такива автомобила са ги преместили след заповедта на зам-кмета, до така наречените „автоморги” на фирмите сключили договори с общината. "Според наредбата за автомобил излязъл от употреба се счита такъв без регистрация, стар регистрационен номер, или който последните две години не е минал технически преглед"-допълни Николова.

До момента има издадени заповеди за 15 „вехти” автомобила, който трябва да бъдат преместени от паркинги и улици в града. В случай че, собствениците не отстранят колите си доброволно в законовия 14 дневен срок се преминава към принудителната мярка. Съставя се акт за административно нарушение, след който се издава и наказателно постановление. Глобата е в размер от 150 до 500 лева.