Слънчев бряг протест
Слънчев бряг протест / netinfo
От четири заведения на Южния плаж, където снощи откриха сезона, едно не работило, другите три с нарушения

Резултатите са лоши. Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира в Поморие проверките за шума на старта на туристическия сезон на Южния плаж в Слънчев бряг, които започнаха в два часа след полунощ. По думите на Симеонов от четирите заведения, инспектирани лично от него снощи, три са били в нарушение, а едно е било затворено. Издадени са им констативни протоколи. 

Вицепремиерът се закани едно от заведенията, при които измерванията са фоновия шум са показали надвишение на допустимите норми, при следваща проверка да бъде запечатано. "Това е положението. Трудно се вкарват в път хора, свикнали да печелят от беззаконието", каза още Симеонов.
По думите му обаче ефектът от проверките в курорта вече е видим.
"Две от заведенията са заградили района около тях като преместваеми обекти. . Тези мутри-тарикати са ги направили го като огромен бункер, а нямат право. В понеделник ще сезирам Министерството на туризма, РДНСК Бургас и Община Несебър за премахване на тези заграждения. Като цяло тече процедура за премахване на тези обекти, защото са в разрез със Закона за устройството на териториите. Ще има дадем най-вероятно 14-дневен срок за да разглобят конструкциите си. 
Валери Симеонов обяви, че другата седмицата заведенията на Южния плаж в Слънчев бряг ще бъдат проверени и от РДНСК София.
По отношение на друг от проблемите на туризма -  облагането на апартхотелите Симеонов съобщи, че законопроектът вече е внесен и предстои да се разгледа в пленарна зала. Той уточни, че идеята е да се обложат с местни данъци всички подобни комплекси, които към този момент са изцяло в сивия сектор и подбиват цените на хотелите, плащащи си данъците.