В Созопол искат отклоняване на Бургас-Александруполис
В Созопол искат отклоняване на Бургас-Александруполис / netinfo

Подписка срещу изграждането на петролен терминал и преминаването на нефтопровода Бургас-Александруполис през залива Вромос и територията на Созопол , стартира в морския град и селищата. Тя е по иницаитива на Общинския съвет и  е адресирана до президента , НС, МС и МОСВ.

Решението за подписката е взето на общинска сесия по предложение на председателя Панайот Рейзи. По негова информация, за реализирането на проекта Бургас-Александруполис се предвижда да бъде изграден буй в морето в Бургаския залив за разтоварване на танкерите, а петролът да достига до сушата по тръба преминавайки през залива Вромос.

Опасенията са, че този екологичен риск за разтоварване на танкери в морето се поема, за да се избегне заплащането на пристанищни такси. Според общинарите в Созопол, наличието на такова съоръжение в морето ще повлияе негативно върху туризма .

С подписката ще се настоява да бъдат разработени и предложени и други алтернативни варианти за реализирането на проекта на наша територия.

Протестът срещу „Бургас-Александруполис” тръгна от жителите на с. Черноморец, които след обществена дискусия поискаха да се проведе местен референдум за петролопровода