Училищата в пет общини в Бургаска област минават от 1 ноември на ротационен принцип на обучение. Става въпрос за училищата в общините Айтос, Бургас, Приморско, Карнобат и Царево.

В тези общини заболеваемостта е над 500 на 100 хиляди души, което налага там да се премине към този принцип на обучение, съгласно заповедта на министъра на образованието. Решението е на Областния щаб за борба с коронавируса, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Бум на новите случаи на COVID-19 в Бургаско

Карантинираните паралелки в област Бургас са 79, като най-много са в общините Бургас и Карнобат. Общо 1801 ученици и деца в детски градини са под карантина.

Според директора на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров от началото на пандемията преболедували вируса са 36 736, ваксинирани са общо 166 520, като 86 791 или 24,3 на сто са със завършен ваксинационен цикъл.

Област Бургас е вече в тъмночервен цвят на географската пандемична карта, каза областният управител проф. Мария Нейкова и допълни, че неглижирането и отрицанието на ситуацията води до нейното допълнително утежняване.
БТА