/ IStock
УМБАЛ-Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Не е необходимо дарителите предварително да си правят тестове за антитела. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 - ПСР тест, или други документи. Това съобщиха от пресслужбата на УМБАЛ.

Дарената кръв ще бъде изпратена същия ден в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на бургазлии. Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души, обясниха от болницата.

Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма - първият е плазмофереза - чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, процедурата продължава над 40 минути, а преди това се правят изследвания, което отнема време на дарителите - понякога и два дни. Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма. Според сега действащите наредби на Министерството на здравеопазването този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма. Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими - кръвта се изследва после. Това ускорява процедурата, могат да минат повече дарители на ден, да се помогне на повече хора, да се използва и другата част от кръвта, обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

Тъй като съществува мнение, че първият начин - т.е. плазмоферезата е по-щадящ и дарителят отново може да даде плазма след седмица, това не е съвсем така. Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма, посочи д-р Желязкова.

Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември - от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им ПСР тест, да не пият лекарства в момента.
БТА