Димитър Николов за фейка срещу семейството му
Димитър Николов за фейка срещу семейството му
Експерти: Лавинообразно фалшивите новини рушат, но са привлекателни, защото докосват емоция
"Съпротивата срещу фейка става особено трудна и заради растящия лавинообразно брой на анонимни сайтове и блогове, които бълват новини – новини, каквито дори и добрите специалисти се затрудняват бързо да анализират и разпознаят като фалшиви. Вече често и медии с авторитет попадат в клопката на преминала през няколко фалшиви сайта и блогове обработена, злонамерена вест". Това коментира днес по време на широка дискусия на тема „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“ кметът на Бургас Димитър Николов. Срещата по инициатива на еврокомисаря - пионер с активните си действия срещу фалшивите новини в ЕС - Мария Габриел събра представители на медиите, организации, институции и граждани за обединение за съвместни действия срещу заразата на съвременното цифрово общество. 

По време на нея обаче кметът Николов за първи път си позволи да коментира открито атаките, на които той и семейството му са станали жертва. 

„Аз също не съм пощаден от фалшивите новини. В моето ежедневие през ден се налага да обяснявам какво ли не. Особено актуално за хората от известно време е семейното ми положение. Преди година беше разпространена новина, че се развеждам, която продължава да се доразвива и разраства. Открито ви казвам - имам сплотено и щастливо семейство. Аз съм човек, който обича дискретността и знаете, че през всичките тези години умишлено не съм натрапвал на публични места членовете на моето семейство. Правя всичко възможно сам да се преборя. Но разберете, аз съм и кмет, моята лична борба никак не е лесна. Надявам се разумът на хората да надделее над емоцията и чисто човешката слабост – да се храним със слухове от личния живот на другите”, сподели Димитър Николов. 

Историята на мълвата започна преди по-малко от година с новини за спречкване между него и съпругата му, прерасна в развод, отделни домове, допълни се с любовница, а малко по-късно към нея се прибави и ново семейство на кмета. Днес той беше категоричен, че всичко това, което се разпространява като слухове и в медии, и в социалните мрежи, е фалшива новина.

Събитието се проведе в Експозиционен център „Флора“ в Бургас, като в него взеха участие близо 200 души – представители на медии, студенти от бургаски висши учебни заведения, IT специалисти, пиар специалисти. Бургаският кандидат за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева бе модератор на дискусията, на която присъстваха още: народни представители, кметове от област Бургас и общински съветници.