Търсят стопани на 15 плажа в Бургаско
Търсят стопани на 15 плажа в Бургаско / Dariknews.bg/ Архив

Правителството открива концесионна процедура за петнайсет морски плажа. Ивиците са на територията на общините Приморско, Созопол, Бургас и Несебър. Предлаганият 15-годишен срок на концесиите е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж, уточниха от правителствената пресслужба.

Процедурите се провеждат по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Концесионерите ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на регионалното развитие и благоустройството и проведен от комисия, назначена от министър- председателя.

Размерът на минималното годишно концесионно плащане е определен съгласно приетата от кабинета методика. Определени са и съответни гаранции за участие в процедурите и са предложени банкови гаранции за концесионните плащания и доброто изпълнение на всички останали задължения по договорите.

С други решения, предвид констатирани системни неизпълнения на нормативните изисквания, регулиращи организацията на дейността като условия за осъществяване на концесиите, Министерският съвет определя срок до 01.06.2016 г., в който концесионерът на морски плаж „Несебър - юг" - „Сироко" ЕООД, и концесионерът на плаж „Слънчев бряг - север" - „Сънивест" ООД, трябва да изпълнят определените в концесионните договори задължения.

На концесионерите се предоставя последна възможност да приведат поставените преместваеми обекти и допълнителни търговски площи около заведенията за бързо хранене в съответствие със съгласуваната от министъра на регионалното развитие и благоустройството схема от ЗУЧК за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, включително допълнителни търговски площи на територията на морския плаж за летен сезон 2016 година.

Те трябва да извършат дължимите към датата на приемане на решението плащания по договора в пълен размер. След изчерпване на тази допълнителна възможност за доброволно изпълнение от страна на концесионера на това условие на концесията, ще се премине към крайния акт - прекратяване на договора.