Снимка: jivkotabakov.bg
Снимка: jivkotabakov.bg
От тази длъжност могат да се начертаят приоритети в спорта при децата

Бургас трябва да има ресорен зам.-кмет по спорта. Около тази позиция се обединиха кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков и гостите в онлайн предаването „Избери посока на Бургас”. До Табаков застанаха Кирил Танев – фитнес инструктор, и Йордан Янков - Руския, един от най-успешните спортисти на Бургас, с многобройни световни и европейски титли по кикбокс и муай тай.

„Бургас трябва да има ресорен зам.-кмет по спорта. Това е един най-важните сегменти в Общината, а ние в момента имаме зам.-кметове, които съвместяват по няколко дейности, както и едно общинско предприятие „Спортни имоти”, което всъщност стопанисва базите, но не се грижи за тяхното развитие. Да не говорим, че то обхваща и паркингите, и гаражите в града, тоест развитието на спорта изобщо не му е приоритетна дейност”, заяви кандидатът за кмет.

Кирил Танев се съгласи с думите на Табаков и допълни, че ресорен зам.-кмет по спорта може да приоритизира нуждите на клубовете в града. Според него бил нужен постоянен диалог между двете страни, за да може общината да подпомага не само финансово, но и логистично или с реклама.

„Аматьорският спорт води със себе си здравословен начин на живот, агресията също намалява значително. Една спортуваща нация боледува много по-малко. Нужни са частни малки турнири за футбол, баскетбол и други, които Общината не е длъжна да финансира изцяло, но да подпомага по други начини. Спортът за деца, както и за хората с увреждания, също не трябва да бъдат оставяни на заден план.Нужна е правилна стратегия и приоритети. Един зам.-кмет по спорта би бил много полезен”, каза спортистът.

„За пореден път в това студио се казва, че липсва реклама - реклама по отношение на туризъм, културата и спорт. Все повече се затвърждава позицията ми, че Община Бургас губи от липсата на маркетингов отдел. Това води до много загуби за всички нас. Трябва да се помисли и за изграждане на спортни бази за щангисти, колоездачи и лекоатлети. Един от най-успешните ни щангисти сега тренира във фитнес зала”, коментира още Живко Табаков.