Предложението предизвика бурни дебати, няколко пъти председателят на общинския съвет Костантин Луков размаха пръст на колегите си, за да успокоят тона.
Предложението предизвика бурни дебати, няколко пъти председателят на общинския съвет Костантин Луков размаха пръст на колегите си, за да успокоят тона. / Снимка: Лалка Димитрова
Георги Дражев: И Бойко Борисов би се възмутил
Червените кортове до хотел „Приморец” ще бъдат отдадени на концесия за 32 години. Това реши днес след бурни скандали Общинският съвет в Бургас. Докладната за отдаването на спортния терен бе входирана от кмета Димитър Николов. И бе приета с 28 гласа За. Опозицията вкупом се обяви против и отказа да участва в гласуването.

Според Константин Бачийски от СЕК гарантираните приходи за общината са незначителни. В неподражаем стил Георги Дражев от групата на патриотите определи концесионирането като „пълна простотия” и представи пред съветниците собствен икономически анализ: „За две години се изплащат инвестициите, за останалите 30 години общината ще изгуби 15 милиона. Можем да се обзаложим и аз ще организирам управлението за 10 години. И ще ви черпя всяка вечер”, обяви Дражев. Колегата му Ангел Божидаров беше още по-краен. Той нарече решението на общинския съвет „пладнешки грабеж”. „Аз съм зашеметен. Ако вие сте собственик на този имот в топ центъра на Бургас, ще направите ли така, че да получавате десет хиляди лева на година”, обърна се той към Диян Димов от ГЕРБ, който подкрепи предложението. „И Бойко Борисов би се възмутил от вземането на подобни решения”, каза Дражев, а на укорителната забележка на председателя на общинския съвет Костантин Луков, той обяви: Мога да си служа с всички имена – от Лев Толстой до Бойко Борисов”
 

Опозицията буквално вдигна ръце от предложението за отдаване на спортния терен на концесия.
Снимка: Лалка Димитрова


Според Константин Бачийски параметрите, заложени в предложението за отдаване на концесия, са силно ограничаващи, включително и по отношение на конкуренцията.
 
Иначе, според приетото предложение концесионерът следва да извърши в обекта инвестиция в размер на 1 928 698 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Концесионерът ще плаща на Общината 5 % от реализираните годишни приходи от експлоатацията на обекта, но не по-малко от 10 000 лв. годишно.