/ Лалка Димитрова
Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи днес Бургаския окръжен съд на 57-годишния моряк Тодор Стаматов, превърнал нива в село Бата в плантация за марихуана.

Нов удар на бургаската полиция: Иззеха над 90кг наркотици

Тодор беше задържан при акция на МВР, а при претърсването в дома му бяха открити още наркотици в промишлени количества. По данни на разследващите, той е спипан с общо 90 кг канабис.

Задържаха хероин за милиони в Бургас

Стойността на откритите наркотици е 540 000 лв., уточни Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.  Подчерта, че откритото количество наркотично вещество е най- голямото за територията на Бургаска област от началото на 2019 година и акцентира  върху социалния ефект на операцията- а именно, че откритата марихуана няма да достигне до черния пазар.

Снимки: Прокуратура-Бургас

Според разследващите, обвиняемият засадил плантацията през май, поставил поливна система и изградил инсталация за извличане на маслото от канабиса. А пред властите декларирал, че е земеделски производител.

„Растенията са много добре подредени със спазени отстояния, което сочи на целенасочено, умишлено и съзнателно отглеждане, за да дадат добра реколта. Тя пък била поставяна в бидони, кашони, вакуумирани пакети“, добави прокурор Чинев. 

Тодор е задържан от полицията при поливане на растенията, поясни директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. „Работата по случая продължава с изясняване на допълнителни факти и обстоятелства, като към момента текат не само процесуални и следствени, но и оперативно-издирвателни действия в посока на разкриване на други лица, съпричастни към престъпните деяния“, каза той.