Световни величия и прочути заглавия в Бургаска опера
Световни величия и прочути заглавия в Бургаска опера / netinfo

Световно известният диригент Джорджо Крочи и прочутата оперта прима Гарбиела Мориджи ще гастролират на сцената на Бургаската опера през новия сезон-съобщи директорът на културния институт Александър Текелиев. Освен оперните величия на живо , бургаската публика тази година ще има възможност да види спектакли по музика на Морцарт, Пучини, Офенбах. Афишът е подбран с цел да предизвика интереса на по-широк кръг от зрители. Това е и причината комичната Моцартова опера ”Така правят всички” да бъде изпята на български език.

За първи път от години бургазлии ще могат да гледат и прочутата оперета на Офенбах  “Хубавата Елена”. Да дирижира спектакъла е поканен Юли Дамянов, главен диригент в Националния музикален театър "Стефан Македонски". „Турандот” и „Мадам Бътерфлай”  на Джакомо Пучини са другите провокиращи зрителския интерес заглавия от  афиша. И двете представления от години не са поставяни на бургаска сцена.

До Нова година ще бъде поставена и първата опера, играна в България в началото на миналия век - “Палячи” от Леонкавало. Най-малките зрители ще могат да се забавляват с мюзикъла от Александър Йосифов „Един американски уикенд” По романа на Марк Твен „Приключенията на Том Сойер. Ще продължат популярните образователни спектакли „Как да гледаме балет”, които с много хумор и закачка проследяват историята на танца от пещерните хора до съвременните дискотеки.

Още  за оперната програма разказва Александър Текелиев :