/ ThinkStock/Getty Images
Делото се връща за ново разглеждане
Апелативен съд-Бургас отмени определението на окръжните магистрати, с което искането на прокуратурата за задържане на Кирил Атанасов беше оставено без уважение. Мъжът е обвинен в опит за убийство на бившата си жена, след като нахлу въоръжен на работното й място и я простреля с газов пистолет. Две седмици след инцидента втората инстанция върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Окръжен съд Бургас.
 

Съдът изпусна стрелеца от Свети Влас. Прокуратурата в цайтнот


Прокуратурата протестира определението, с което се прекратява съдебното производство срещу обвиняемия. След като се е запознал с протеста, Апелативният съд е намерил частния протест за основателен. Съгласно разпоредбите на НПК внесеното искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство се разглежда от първоинстанционният съд еднолично и незабавно в открито съдебно заседание с участието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник.

Съдът трябва да се произнесе по искането на прокурора с определение, което се обявява на страните в съдебното заседание и се изпълнява незабавно. В текста е уредена възможност, когато е необходимо съдебното заседание или отделни съдебни действия да се провеждат извън помещението на съда, се посочва в определението на Апелативен съд-Бургас.
 

В Свети Влас: Мъж простреля бившата си изгора, после се гръмна в главата


В конкретния случай прокурорът не е осигурил личното явяване на обвиняемия в съдебната зала по уважителни причини, изразили се във влошеното здравословно състояние на обвиняемия, заради което в деня на насроченото заседание – 14 май, същият се намирал на лечение в УМБАЛ-Бургас, отделение „Неврохирургия“.

Според втората инстанция, съдът е процедирал в нарушение на процесуалния закон, като не е обсъдил предоставената му възможност да прецени дали следва да проведе съдебното заседание и да разгледа внесеното от прокурора искане извън сградата на съда и в частност в помещение на УМБАЛ-Бургас. Вместо това е разгледал искането за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се е произнесъл по него в закрито заседание.