Средновековна аламана ще разказва историята на старите рибари в Созопол
Средновековна аламана ще разказва историята на старите рибари в Созопол / netinfo

12-метрова аламана ще се издига в стария град на Созопол. Работата по този проект, финансиран от общината стартира преди дни, под ръководстовото на майстор Димитър Хрусов.
Автентичният прототип на лодките, с които местните рибари са извършвали промишлен риболов ще бъде изработен от странджански дъб. "Това е най- здравия дървен материал, с който хората навремето са разполагали, за построяването на своите аламани", обясни Димитър Хрусов.
Ще бъдат изработени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката ще бъде с оригинална дърворезба.
Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, управляващ посоката на лодката и осем гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани.
В присъствието на кмета на Созопол Панайот Рейзи и зам. кмета Катя Стоянова, с водосвет отслужен от отец Иван бе дадена благословията за строителството на старинната лодка. Тя ще бъде най-новата атракция, която ще запознава туристите със славната риболовна история.
Старта на изграждането е ознаменуван и от старинен ритуал за вграждане на метална монета в основата на лодката, за да бъде здрава и желязна в своя поход в морето.