пролет поляна куче котка
пролет поляна куче котка / Guliver/Getty Images
Община Созопол е една от малкото общини в България, която е взела решение за активно справяне с проблема и с бездомните котки. За последните две години са кастрирани над 350 животни, но тяхната популация е все още изключително висока. От администрацията апелират гражданите да съдействат за улавянето на бездомните котки и транспортирането им до Югоизточната ветеринарна клиника в Черноморец.

От средата на месец февруари Созопол започна изпълнението на тазгодишната си програма за овладяване популацията на бездомните кучета и котки. За шестте години, в които тя функционира популацията на бездомни кучета успешно е сведена до биологичния минимум, а относно бездомните котки проблема все още не е решен.

От пресцентъра на община Созопол съобщават, че има постъпили сигнали и молби за лечение на пострадали и болни бездомни животни. Жителите молели и за тяхното изхранване. Според разпоредбите обаче ангажимент на администрацията е само улавянето, кастрирането, обезпаразитяването, ваксинирането против бяс и маркирането на бездомните кучета и котки, както и връщането им до местата от където са били уловени.