Със сложна транспортна операция новият туристически кораб на Община Бургас бе превозен от корабостроителницата до варненското пристанище, за да бъде пуснат на вода.

След задължителните изпитания се предвижда корабчето да отплава към Бургас до няколко дни. Новият катамаран е направен по проект на Община Бургас и ще обслужва туристически маршрути в Бургаския залив.

нов кораб
община Бургас


Катамаранът е с дължина 20 метра и ширина близо 8 метра. Ще е оборудван с два двигателя, а капацитетът му ще позволява да превозва 100 пасажери.

Оборудването на кораба включва още соларни панели, които да захранват осветлението и други консуматори на борда. Ще има бар за напитки и кетъринг, както и три санитарни възела, като единият ще е пригоден за хора с увреждания.

Започна изграждането на новия туристически кораб на община Бургас (СНИМКИ)

Освен туристическите разходки от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле и до близки крайбрежни населени места, катамаранът ще дава възможност на борда му да се организират различни фирмени събития и празненства.

Община Бургас вече има един кораб, също от типа катамаран - "Света Анастасия", който предлага разходки до едноименния остров.

нов кораб
община Бургас


Новият катамаран се изгражда по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация". Неговата цел е повишаване на конкурентноспособността и утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация.

Очаква се новият общински туристически кораб да бъде пуснат на вода следващото лято.
 
община Бургас