Бургазлии и гости на града ще могат да разгледат само тази вечер пясъчните фигури гратис.
Бургазлии и гости на града ще могат да разгледат само тази вечер пясъчните фигури гратис. / Снимки: Община Бургас
 Откриването на 11-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас бе отлагано вече два пъти, заради честите превалявания през последните седмици. Трети опит изобщо няма да има, но Община Бургас държи да спази традицията нейните жители да разгледат експозицията първи и безплатно. Затова днес, събота, сте добре дошли в часовете между 18 и 22. Само тази вечер всеки ще влезе без билет.

Самите фигури са в отлично състояние. Те се извайват от пясък със специални примеси, който ги прави изключително здрави и устойчиви. До довечера тежка техника ще заравнява и насипва дребни камъчета по алеите около фигурите, за да не стъпвате върху още неизсъхналия терен.

фестивал на пясъчните фигури
netinfo

Тази година двадесет и двама творци от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България работиха по атрактивната тема "Митове и чудовища". На входа на експозицията ще ви посрещнат двете кули от Толкиновата сага "Властелинът на пръстените" - Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Във фестивалната зона са изваяни още горгоната Медуза, страшен циклоп, чудовището от Лох Нес и др.
 
* От утре, неделя, посетителите ще влизат със закупен билет. Цените остават непроменени:

Деца до 7 години - безплатно.
Редовен билет - 3.50 лв.
Ученици и пенсионери - 1.50 лв.
Група над 10 души - по 2.50 лв. на човек.