С цветя и едноминутно мълчание отбелязахме Деня на Ботев
С цветя и едноминутно мълчание отбелязахме Деня на Ботев / netinfo
Десетки политици, граждани и интелектуалци присъстваха днес на тържественото поклонение по повод 2 юни – Денят на Ботев и падналите за свободата на България. С венци и цветя бе отрупан паметникът на героя в Морската градина. Церемонията бе организирана от Община Бургас.

Прозвуча рецитал с откъси от произведения на поета – революционер и спомени на негови четници. Изпълниха го актьорите Валери Еличов и Пламен Каров. В ритуала участва и представителна част от Военно морска база Бургас.

„Ботев липсва на нашето съвремие. Материалното е взело превес в отношенията между хората, а трябва да се борим духовното и чистото като национален идеал да се развива и това да го знаят и нашите деца”, заяви за Дарик кметът Димитър Николов.

Присъстващите почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание. Цветя бяха поднесени от кмета на града Димитър Николов, от областния управител Любомир Пантелеев, председателя на Общинския съвет Валери Симеонов и от името на ГЕРБ, Атака, БСП,СДС, Средна европейска класа и други политически партии и организации в града ни. Вой на сирени прозвуча по традиция точно в 12 ч., а бургазлии спряха, за да отдадат почит на отдалите живота си за свободата на България.