Руски туристи: По-добре да не идваме на море в България
Руски туристи: По-добре да не идваме на море в България / netinfo
Руски туристи: По-добре да не идваме на море в България
73580
Руски туристи: По-добре да не идваме на море в България
  • Руски туристи: По-добре да не идваме на море в България

Собственици на апартаменти в комплекс „Black sea Paradise" на първа линия до морето останаха без достъп до плаж, след спор с концесионер на ивица.

Около 10 руски граждани сигнализираха в редакцията на “Комсомолская правда - Балкани", и в Дарик радио за „ограничителната заповед", която са получили от служителите на стопанин на плаж „Созопол - Буджака", няколко дни след като пристигнали в България.

По думите им, забраната да ползват пясък и вода, под терасите на домовете им е възмутителна, тъй като новият стопанин на плажа имал проблем дори с преминаването им по ивицата.

По Закон концесионерът трябва да осигури 50% за своден достъп от наетата плажната територия. В случая обаче от малкия залив е заета цялата централна част, намираща под комплекса на руските собственици. Престоят там се заплаща. А за тях са оставени скалистите крайни точки, които са пренаселени. За да стигнат до тях и да ползват море и пясък те трябва да вървят повече от сто метра и да се спуснат по каменист наклон, пригоден за път. При все, че от сградата, която обитават има изградени луксозни стълби, водещи директно към плажа. Тези стълби, макар в имота на руснаците, не са предназначени толкова за тях, колкото за туристите, желаещи да ползват чадър и два шезлонга срещу 15 лева.

„Идваме всяка година, но за първи път се сблъскваме с такава забрана. След спор със служителите на фирмата - концесионер дори ни забраниха да плуваме в района на стопанисвания плаж. Обичаме България, но това отношение, което получихме е крайно смущаващ сигнал. По-добре ще бъде да не идваме вече на море в България", твърди една от собственичките на апартаменти, Нина Прилепская.

Тя и сънародниците й недоумяват защо трябва да плащат по 15 лв. за чадър и шезлонги за да ползват морето или за да се разхождат по плажа, след като са си купили апартаменти конкретно в този район, за да са до плажа.

Според български собственици на имоти в същия комплекс на „Буджака" става дума за частен спор: „За нас няма проблем да ползваме стълбището до плажа. Сигурно руските собственици са се скарали сериозно с момчетата, които събират такса долу на плажа, защото за нас няма такива ограничения".

Независимо дали личен конфликт и желанието на руските граждани да ползват морето без да наемат шезлонги е причина за създалата се ситуация - проблемът остава. Той може да доведе и до по-сериозни последици като лош имидж за родното Черноморие пред най-сериозния пазар в туристическия сектор - руския.Това от своя страна, макар в момента да е песъчинка в морето, може да доведе и до отлив на туристи.

За помрачената почивка на туристите, чуйте повече от самите тях в звуковия файл: