Реконструкцията на интерната увеличава приема в най-желаните бургаски училища
Реконструкцията на интерната увеличава приема в най-желаните бургаски училища / netinfo

Един от първите проекти, с които Община Бургас ще кандидатства за финансиране по новите европейски програми, е за реконструкция и преустройство на бившето сиропиталище "Коджакафалията". Той е част от пакета BG161PO001/5-02/2012/029 - "В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014 - 2020 г.", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007- 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Сградата на "Коджакафалията" дълги години бе използвана като сиропиталище, в което децата се отглеждаха на казармен принцип.
Към днешна дата Община Бургас успя да осигури прекрасни условия за отглеждане на своите сираци. Те са настанени на групи от по 7-8 в малки защитени жилища, където са обгрижвани и възпитавани много по-добре. Сега кметът Николов привежда в действие своята отдавна лансирана идея сградата да стане част от модерен образователен кампус в сърцето на града. Той ще включва ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков", Гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски", Вечерна гимназия ,,Захари Стоянов", новия Ученически дворец на спорта и "Коджакафалията".
Изготвеният проект предвижда мащабно вътрешно и външно преустройство на бившето сиропиталище, с цел осигуряване на съвременни учебни стаи с максимално ясни технологични връзки. Сградата ще се обвърже функционално с всички останали чрез атрактивен стъклен ръкав/топла връзка. Това драстично ще подобри условията за обучение на над 2000 ученици в ПМГ,,Акад. Никола Обрешков" и ГРЕ "Г.С.Раковски", както и на 320 ученици от Вечерната гимназия. Нещо повече - реконструкцията ще позволи увеличаване на приема в тези училища, които са сред най-желаните не само на градско, но и на областно ниво.
Одобряването на проекта ще осигури средства за ремонтни работи във всички нива и помещения на сградата, с осигуряване на необходимия комфорт и съвременен интериор. Предвижда се основен ремонт на покрива и ново фасадно решение с подмяна на дограмата, за да се постигне съвременно екстериорно звучене. В дворното пространство ще се организират площадки за спорт и отдих на учениците със съвременни настилки и паркови елементи. Ще се монтира инсталация със слънчеви колектори с целогодишен режим на работа. Екологичната концепция на проекта предвижда също така събиране и използване на дъждовните води за поливни нужди.