Различен фестивал „Бургас и морето” това лято
Различен фестивал „Бургас и морето” това лято / netinfo
Фестивалът „Бургас и морето” тази година ще бъде подготвен и ще се проведе по различен начин. Целта е да се върне старата му слава. Организатор е Общината, под патронажа на кмета Димитър Николов. За националния конкурс за песен от бюджета са предвидени 193 хил. лв., но ще бъдат привлечени и допълнителни парични средства от спонсори.

Конкурсът ще се състои на 2 етапа, като по нов ще се проведе предкампанията за избор на песни за участие. Заседанията на подборната комисия ще бъдат открити за медиите. В конкурса са поканени само професионални изпълнители, композитори и текстописци. Има промяна в наградния фонд – първата награда ще е 25 хиляди лв. и заснемане на видеоклип на песента, втора награда – 15 хил.лв., трета – 8 хил.лв. Победителите ще получат и традиционната пластика.

Председател на журито ще е композиторът Виктор Чучков, членове ще са Ваня Щерева, Ангел Заберски – син, Ясен Козев, Стефан Димитров, Богдана Карадочева и Тони Димитрова.

Избработена е система за гласуване чрез SMS, която няма да допуска манипулации. За излъчването на големия победител ще се имат предвид гласовете на журито, но и на зрителите. Подобна електронна система е използвана на фестивали в Гърция, но в България ще се приложи за първи път.