Пускат втория линеен ускорител в Онкото
Пускат втория линеен ускорител в Онкото / община Бургас

Втори линеен ускорител ще заработи в Комплексия онкологичен център от началото на следващата седмица. Апаратурата вече е монтирана в новоизграден бункер.

"Бургаският онкодиспансер се превърна в най-силния регионален център за лечение на раковите заболявания в страната. Най-много ме радва обаче това, че бургазлии не чакат с месеци и не пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии", каза кметът Димитър Николов, който лично разгледа придобивката.

Очаква се през следващата година да започне и строителство на нов корпус по химиотерапия. От думите на Николов станата ясно, че ще бъде закупено и допълнително оборудване за радиохирургия.

Новият линеен ускорител ще се използва за лъчетерапия на болни с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация. Апаратът може да унищожава ракови образувания с размер 1/10 от милиметъра.