Протест  срещу леките присъди за убийци на пътя
Протест срещу леките присъди за убийци на пътя / Росица Амелева

Мирен протест срещу леките присъди за убийци на пътя се проведе днес пред сградата на Бургаския окръжен съд. Около 50 души близки и приятели на загинали при катастрофи младежи от Несебър дойдоха в Бургас за да изразят своето огорчение и болка от несъвършенствата в закона които позволяват, споразумения и условни присъди след катострофи с жертви на пътя.

Това е втори протест след като през януари майки се събраха пред Районния съд в Несебър със същите искания. Акцията бе организирана от Дияна Фратева, майка на блъснатия Божимир, който почина след месеци прекарани в кома.

Тогава стартира и подписката в която своята подкрепа са заявили над 5000 граждани. Тя е с две основни искания- за възобновяване на съдебното производство за катастрофата в която загина Божимир Фратев и за промяна в законодателството, което позволява причинилите ПТП със смъртни случаи да се договорят с обвинението за по –леки присъди.


"Не може убийци да се споразумяват тайно с прокуратурата за година –две условно наказание. Искаме ефективни присъди” - каза Дияна Фратева.


До края на седмицата подписката ще бъде изпратена до главния прокурор и до Висшия съдебен съвет. Помощ на семействата оказва и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Десетки родители от страната са подкрепили иницативата за промяна на закона. На протеста беше и Красимир Горсов, бащата на Мануела, която беше в кома заедно с Божимир.


Семейство Фратеви случайно разбира за условното наказание на шофьора , убил на пътя Божимир. Той е засечен зад волана в Несебър и все още шофира автомобила си поради мудната ни  система, коментира Фратева.

Последният подобен случай на условна присъда и споразумение с прокуратурата е от 02.02.2009 година за водача убил на 5 юни 2008 година 23-годишния Кръстьо от Несебър. Момчето е било зад приятел на мотор, когато автомобилът го е връхлетял отзад.

 Майките са решили да търсят справедливост и в межународния съд за правата на човека в  Страсбург.

Чуйте повече:

1.Дияна Фратева 2.Владимир Тодоров  от Асоциацията на пострадалите при катастрофи  3.Майката на загиналия Кръстьо от Несебър