/ netinfo

Розов пеликан е прострелян с ловна пушка край Бургас. Птицата  е открита от екип на „Зелени Балкани“ по време на среднозимното преброяване на птиците  миналата седмица. Ранената птица е откарана за лечение в Спасителен център в Стара Загора.

Редки птици са останали да зимуват в Бургаско

Ветеринарните лекари от центъра съобщават, че крилете на птицата, както и тялото ѝ, са засегнати от сачмите на въздушна пушка. Младият пеликан е и със счупено стъпало. Все още не е ясно какви са пораженията върху вътрешните органи.

розов пеликан
netinfo

Ветеринарно - медицинският факултет при Тракийския университет е помогнал с безплатна рентгенография и консултация от доц. Галина Симеонова, за да може птицата да полети отново на свобода - въпреки че няма сигурност дали ще успее, предава "Дневник". 

300 белочели гъски в цяла Европа. 11 са засечени в Бургас

Розовият пеликан не е ловен обект и е защитен от българския Закон за биологичното разнообразие като част от ценната европейска природа, защитавана от мрежата „Натура 2000“ .

Статутът му е „изчезнал“ според Червената книга на България, в която се уточнява, че той е преминаващ и много рядко зимуващ в нашата страна, а по време на миграцията се среща предимно по Черноморското крайбрежие.

Видът е разпространен в делтата на Волга и на Дунав, езерата Манич, Манич-Гудило и Преспа и има обща численост от около 4000 двойки за цяла Европа.