Прокурор: Как Желязков ще извади пистолет с пура в ръката?
Прокурор: Как Желязков ще извади пистолет с пура в ръката? / Дарик радио - Бургас

Димитър Желязков е бил с пура в дясната си ръка. Как би могъл да извади пистолет? Това попита апелативният прокурор Кремена Стефанова в съда, където днес магистратите трябваше да решат да изменят ли мярката за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека на арестуваните за стрелбата срещу него - Радослав Димитров и Георги Иванчев. Двамата бяха доведени под засилена полицейска охрана и преведени до съдебната зала през подземния паркинг. Според прокурор Стефанова, доказателствата сочат, че пръв срещу Очите е стрелял Иванчев. Гард на Желязков се е опитал да го изведе извън полесражението и да го качи в такси, за да го откара в болницата, но Димитров е догонил несебърлията и е произвел още три изстрела срещу него. Куршумите се пронизали дясното и лявото му рамо, както и стомаха.

Най-тежките поражения са нанесени след стрелба с пистолет "Макаров" със заличени номера. Именно по него е открит биологичен материал, който напълно съвпада с ДНК профила на Иванчев. Следите по пълнителя на оръжието от другия ранен при инцидента - охранителят на Очите-Николай Маринов, са останали след като хората на Божо Кравата са го удряли с пистолета по главата, поясни прокурорът.

В съда Стефанова подробно описа как е бил облечен в деня на стрелбата Митьо Очите-бяла тениска, върху нея - бронежилетка, а "костюмът" бил завършен с шорти и шапка с козирка.

Представителят на държавното обвинение отхвърли твърденията на защитата, че Иванчев и Димитров са стреляли в условията на неизбежна отбрана, след като са отишли "китния български курорт Слънчев бряг" ресторант, известен с добрата си кухня. Прокурорът е категоричен, че няма данни хората на Желязков да са удряли някого от обкръжението на Божидар Кузманов. Според обвинението, групата на Очите не е извършила противозаконно действие с влизането си в ресторанта.