Проект „Само закон не стига” представя трудовата дискриминция над жените
Проект „Само закон не стига” представя трудовата дискриминция над жените / netinfo

Театър - форум "Само закон не стига" гостува в Бургас. Националният проект ще бъде осъществен в 11 града в страната, като вече са посетени Русе и Варна. Той се осъществява от сдружение "ИКАР" – Хасково и е подкрепен от Тръста за демокрация в централна и източна Европа. Партньор в Бургас е асоциация „Деметра”.

Спектакълът „Секс за заплата” ще бъде представен днес от 18 ч. в Младежкия дом. В сценария са застъпени три от видовете дискриминация – етническа, отказване на работа на жени над 45 години и неспазаване на правата на майките с малко дете. След театралната постановка ще се проведе и дискусия с присъстващите. Основната цел е да се направи опит да бъде променена гледната точка на жените - жертви на трудова дискриминация и те да бъдат насочени да защитават своите трудови права като търсят юридическа защита съгласно Закона за защита от дискриминация.

Проектът предвижда и приемна за гражданите, които се нуждаят от правна консултация в тази насока. Тя ще работи утре / 12 август/ от 10 до 14 часа в офиса на асоциация „Деметра” на ул. „Шейново” 102 А. Двама юристи по трудово право - членове на "Икар" ще дават безплатни съвети. След 6 месеца психолог ще систематизира основните проблеми в 11-те града и ще създаде доклад, който ще бъде представен пред Комисията за защита от дискриминация.

Дейностите на проекта са стимулиране активното поведение на жените, обучението им в практически знания за самозащита, установяване причините - социални и личностни, които спират жените - жертви на дискриминация да търсят защита за своите права.

“Едно унижение на работното място, оставя трайни следи в човешкото съзнание и не трябва да бъде допускано. Живеем в демократична, свободна, европейска страна и е крайно време да си ползваме законите” – заяви координаторът на проекта Антоанета Станчева. Още от нея за трудовата дискриминация на жените и същността на проекта, чуйте от звуковия файл