Присадиха ушен хрущял на мястото на кост на мъж, нарязан с флекс
Присадиха ушен хрущял на мястото на кост на мъж, нарязан с флекс / netinfo

В МБАЛ „Черноморска - Бургас" присадиха успешно ушен хрущял на пациент за възстановяване на стена на фронтален синус. Двойната операция е извършена от началника на УНГ отделението в болницата в „Меден рудник" - д-р Иво Парунов и неговият екип.
Сложната, двойна операция се прави изключително рядко, но тя е по-добър вариант за пациента и 10 пъти по-евтина.
43-годишният мъж от Бургас бил приет с множесто открити рани на главата и фрактура на предната стена на десния фронтален синус. Той ги е получил при самонараняване с флекс. Машината нанася дълбока рана на лицето, с размери около 10 см., а липсващата кост е била точно над окото в началото на веждата.
Бургазлията първоначално бил приет в друго лечебно заведение. Там му е била предложена оперативна намеса с използването на титаниеви импланти. Метод, използван в такива случаи като лесен за изпълнение и бърз. Той обаче не се покрива от здравната каса и цената му е около 2000 лв. 43-годишният мъж нямал сумата, затова отказал да се подложи на операция и се насочил към МБАЛ „Черноморска - Бургас".
„Направихме изграждането на фронталния синус като използвахме хрущял от ушната мида на пациента. Операцията е сложна, една - за осигуряване на хрущяла, а след това друга, която е ревизия на оперативната рана и присаждането. Операцията продължи 2 часа, а пациентът беше изписан на четвъртия ден в добро здраве и добре зарастнала рана на лицето, а тази на ушото, от където беше взет хрущяла изобщо не се забелязва", сподели д-р Иво Парунов.