Президентът Румен Радев и сливенският митрополит Йоаникий на честванията в Петрова нива.
Президентът Румен Радев и сливенският митрополит Йоаникий на честванията в Петрова нива. / Снимки: Дарик - Бургас
И свои, и чужди търгуват за негова сметка...
102165
И свои, и чужди търгуват за негова сметка...
  • И свои, и чужди търгуват за негова сметка...
„Въпрос на отговорност на всеки български държавник е да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове, имане, но и човешки съдба. Нека не се крием зад дълбоката политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята ни, нито да бъдат забравени справедливите искания на тракийци и да бъдат отлагани за някой следващ ден“- Това каза снощи президентът Румен Радев по време на честванията на 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност Петрова нива. Държавният глава прие почетния строй на представителните роти на Българската армия и присъства на заупокойна молитва в храма „Света Петка“.

Румен Радев Петрова нива

„Това е едно въстание, една страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост“, подчерта президентът, под чийто патронаж се провеждат честванията, събрали снощи хиляди родолюбци.

„На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си. Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи, заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“, подчерта президентът.

Румен Радев Петрова нива


Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите.

Румен Радев Петрова нива

Това е най-значимото събитие в цялата история на Странджа, подчерта кметът на Малко Търново Илиян Янчев. И допълни: "Тук преди 116 години на Петрова нива се е взело решението и се е направила първата крачка към свободата. Тук е започнал дългият път, който по-късно е посипан с много кръв и с много жертви, но в крайна сметка, благодарение на илинденци, днес сме свободни. Изключително много тачим този ден и мисля, че всички българи днес трябва да са тук – пред костницата на Георги Кондолов, да запалят свещ в църквата на Света Петка и да се поклонят пред паметника на героите преображенци. Те заслужават нашето уважение!“ 

Какво каза президентът Румен Радев на Петрова нива, чуйте в звуковия файл: 

Румен Радев Петрова нива

Румен Радев Петрова нива